IMG_20150905_143023

Czas na Mule :)

IMG_20150905_143023

 

Coraz częściej prosicie mnie osobiście, czy też mailowo o jakieś urozmaicenie w diecie. Interesują Was inne smaki, a kurzą pierś wypróbowaliście już na chyba tysiąc sposobów. Nie ma sprawy. Od tego mnie macie.

W dzisiejszym poście chciałbym Wam zaprezentować przepis na wyśmienite MULE, które miałem przyjemność przygotować podczas moich wakacji na Krecie.

Główną motywatorem do realizacji tego wyzwania była właścicielka firmy odzieżowej WEAR ME, która w chwili kiedy dowiedziała się, iż prowadzę Bloga o tematyce fitnessowej zaczęła codziennie pytać – kiedy przygotuje MULEEEEE?!!

Chodź pierwotnie nie miałem takiego zamiaru. Wyzwanie padło, a ja nie chciałem oddawać na pewno FARTUCHA :) na wakacjach.

Zadanie jakie miałem do wykonania to przygotować Mule dla 6 osób, w tym 3 osoby miały duże zapotrzebowanie kaloryczne, więc jak to zrobić??

Mule + Tagliatelle!!!!

IMG_20150905_142359

Krok 1

Zdobądź Mule. O ile w krajach basenu śródziemnomorskiego nie ma z tym problemu, u nas może być trudniej ale bez przesady. Wiedziałem jedno nie będę w kuchni stał 2 godzin. Użyłem muli już obranych.

Dzień wcześniej zaopatrzyłem się w prawdziwą oliwę z oliwek z papryczkami chilli i ziołami. Zakupy u Pani Jadwigi from Kreta. Dowód poniżej.

IMG_20150829_120335

Pozostałe składniki to: cebula, czosnek, pomidory bez skóry, trochę przecieru pomidorowego, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, sól, pół lampki białego wytrawnego wina.

 

Krok 2

Z racji tego, że to wakacyjne gotowanie, a na nich można pozwolić sobie na więcej podsmażyłam wszystko na oliwie – oczywiście w odpowiedniej kolejności.

Na patelni znalazła się:

- drobno pokrojona cebula,

- zgnieciony i pokrojony czosnek,

- małże,

następnie dolałem wina i gotujemy na dużym ogniu przez 2-3 min tak aby odparowało, do tego pomidory i troszkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka. Gotowe;)

IMG_20150905_142845

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *